+90 (546) 896 34 50 info@drebrucetin.com
Muayenehanem
Sırakapılar/DENİZLİ

Hastalıklar & Tedavileri

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı, duysal retinanın pigment epitelinden ayrılmasıdır, daha basit bir ifade ile gözün sinir tabakalarının birbirinden ayrılmasıdır. Bu durum; retinal yırtık, retinayı çekiştiren bantlar veya damar duvarında sızıntı nedeniyle meydana gelebilir. Ortaya çıkış mekanizmasına göre retina dekolman tiplerinin tedavileri birbirinden farklılık gösterir.

 

En sık yırtıklı retina dekolmanı görülür. Yırtıklı retina dekolmanı miyoplarda, darbe sonrası ya da Ehler-Danlos, Stickler ve Marfan sendromu gibi bazı hastalıklarla birlikte daha sık görülür. Yırtıklı retina dekolmanı olanların yakın akrabalarında görülme şansı da daha fazladır. Yırtıklı retina dekolmanı acil bir tablodur ve hızlıca tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır. Yırtıklı dekolman, bulguların durumuna göre gözün içine gaz verilmesi, göz dışına eksplant yerleştirilmesi, göz içi cerrahisi (vitrektomi) gibi farklı tekniklerle tedavi edilebilir. Göz içine gaz veya silikon tampon maddesi verilmesi gerekebilir. Yırtığın kapatılması esastır. Gecikilmiş olgularda göz anatomik olarak korunsa bile görme kaybı ortaya çıkabilir. Hızlı tanı ve tedavi, görmenin korunması için çok önemlidir. Bu nedenle gözde ışık çakması ve sinek uçuşması şikayeti varsa mutlaka yırtık araştırılmalıdır. Retina tabakaları ayrılmadan yırtık lazerlenerek kapatılırsa cerrahi yapılmasına gerek kalmayabilir.

 

Traksiyonel retina dekolmanında göz içinde retinayı çekiştirerek ayrılmasına sebep olan bantlar bulunmaktadır. Diabetik retinopati (şeker hastalığına bağlı göz siniri hastalığı) başta olmak üzere prematür bebeklerin göz hastalığında (retinopati) ve bazı travmalardan sonra görülebilir. Traksiyonel retina dekolmanında gözün merkezinin etkilenmesi durumunda kalıcı görme kaybı oluşabilir. Tedavide cerrahi olarak bantların soyulması gereklidir (vitrektomi cerrahisi). Göz içine gaz veya silikon tampon maddesi verilmesi gerekebilir.

 

Eksudatif retina dekolmanında ise retinadaki kan damar hücreleri/pigment hücreleri arasındaki sıkı bağlantının kaybolması nedeniyle sızıntı ortaya çıkarak tabakaları birbirinden ayırır. Sızıntıya sebep olan nedenlerin düzeltilmesi gerekir. Bu nedenler arasında göz içi tümör, yüksek tansiyon, gebelik toksemisi, böbrek yetmezliği sayılabilir.Eksudatif retina dekolmanında, görme kaybının yanı sıra altta yatan nedene bağlı olarak hayati tehlike de söz konusu olabilir.

Son Güncelleme : 10-01-2022