+90 (546) 896 34 50 info@drebrucetin.com
Muayenehanem
Sırakapılar/DENİZLİ

Hastalıklar & Tedavileri

Üveit

Uvea gözün pigmentli yani renkli kısımları olan iris, silier cisim ve koroidden oluşmaktadır. Uvea dokusunun iltihabına üveit denir. Bu iltihap sadece uvea kısmını değil, komşuluğunda bulunan sinir tabakasını da etkileyebilir. Üveit, acil müdahale gerektiren ciddi bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilir. Üveit kimi zaman bir mikroorganizmanın sorumlu olduğu enfeksiyon nedeniyle, kimi zaman da vücudun bağışıklığı ile ilgili hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar içerisinde ülkemizde en sık görülen Behçet Hastalığıdır.

 

Üveitin sebep olduğu şikayetler hastalığın tipine göre değişir. Gözde kızarıklık, ağrı, sulanma, ışık hassasiyetinden sinek uçuşması ve bulanık görmeye kadar değişebilen birçok şikayet söz konusu olabilir.

Üveite meyil yaratan çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar arasında genetik yatkınlık, enfeksiyon, travma ve romatolojik hastalıklar yer alır. Başta Behçet hastalığı olmak üzere, ankilozanspondilit, sarkoidoz, psöriatikartrit, Crohn ve ülseratif kolit gibi hastalıklarla birlikte üveit sık görülür.

 

Üveitin tedavi edilmemesi durumunda görme kaybı, katarakt, glokom (göz tansiyonu artışı), korneada bulanıklık, sinirde değişiklikler (makulada (sarı nokta) ödem,delik, zar oluşumu, retina yırtığı, retina dekolmanı) gibi çeşitli ileri düzey hasarlar ortaya çıkabilir.

Tedavi üveitin tipine göre belirlenir. Enfeksiyondan kaynaklanan bir üveit söz konusuysa önce enfeksiyon tedavi edilmelidir. Enfeksiyon yoksa tedavide genellikle kortizonlu ilaçlar kullanılır. Ön üveitte genelde göz damlası tedavisi verilirken arka üveitte hap şeklinde ya da damardan tedavi vermek gereklidir. Hastalığın durumuna göre göz içine ya da komşuluğuna iğne tedavisi de uygulanabilir. Bazı durumlardavitrektomi denilen retina ameliyatları da gerekli olabilir. Romatolojik hastalık varlığında bu hastalığa yönelik tedavi de verilmelidir.

 

Erken tanı ve tedavi ile üveite bağlı görme kaybı engellenebilir. Üveit tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için uzun dönem takibi son derece önemlidir.

 

 

     

Son Güncelleme : 10-01-2022