Çocuklarda miyopi ve ilişkili riskler
Miyopi “uzağı görememe” diye ifade edilebilen bir kırma kusurudur. Çocuklarda miyopi genellikle 7-12 yaşları arasında hızlı bir artış gösterip 15 yaş civarında stabilleşmekte ve 20’li yaşların ortalarına doğru büyük oranda ilerleme durmaktadır. Öte yandan daha ileri yaşlarda, üniversite çağlarında miyopinin başlayıp ilerlediği olgular da bildirilmiştir.
Günümüzde Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere miyopide ciddi bir artış söz konusudur ve bu durumun tedavisi ile ilgili ciddi arayışlar ortaya çıkmıştır. Bunu sebebi özellikle yüksek dereceli miyopide gözün sinir tabakası (retina) ile ilgili ciddi hastalıkların riski artması ve bunların bir kısmının kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilmesidir. Bu nedenle bu konu bir toplum sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada çocukluk çağında miyopinin artışının engellenmesi ile ilgili ciddi araştırmalar devam etmektedir.
Çocuklarda myopi artışı ile ilgili riskler
Ebeveynlerde ve diğer aile üyelerinde miyopi olması çocuklarda miyopi riskini arttırmaktadır.
Çevresel faktörler miyopi ile ilişkilidir. Kapalı ortamda bulunmak ve yoğun yakın mesafe aktivitesi (telefon&tablet kullanımı, okuma, el işi vs.) miyopi riskini arttırmakta, açık havada gerçekleşen aktiviteler ise olumlu etkiye sahiptir.
Çocukların 6 yaş civarında risk faktörleri açısından sorgulanmaları önerilmektedir.
Göz muayene bulguları ve bu risk faktörleri birlikte değerlendirilmelidir.
Yüksek riskli çocukların daha çok açık hava aktivitesinde bulunmaları açısından cesaretlendirilmeleri gereklidir.