+90 (546) 896 34 50 info@drebrucetin.com
Muayenehanem
Sırakapılar/DENİZLİ

Yazılarım

KATARAKT AMELİYATINDAN SONRA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Ameliyat sonrası ilk 1-2 saat dinlenmeniz gerekmektedir. Özel durumlar dışında aynı gün evinize gitmenizde sakınca yoktur. Evinize gidip kendinizi yormadan evin içinde yürüyebilir, TV izleyebilir, kitap okuyabilirsiniz. Özellikle ilk 2 gün öne eğilmeyiniz, ağır eşya kaldırmayınız, öksürmek ve ıkınmak gibi basınç artışına sebep olacak hareketlerden kaçınınız. Gözünüzü kesinlikle ovuşturmayınız. Gözünüzü kurulamanız gerekirse her seferinde ayrı bir temiz kâğıt mendil ile göze değmeden/bastırmadan nazikçe kurulayıp mendili atınız. Ameliyat olan gözünüzün tarafına yatmayınız. İlk bir hafta yüzünüze su değdirmemenizi tercih etmekteyiz.

İlk gün gözünüz kapalı kalacaktır. Ertesi gün pansuman açıldıktan sonra göz damlalarınızı belirtilen şekilde kullanınız. Bu konuda doktorunuz tarafından size bilgi verilecektir. Ameliyattan sonra ağrınız olursa aspirin dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Batma, sulanma, rahatsızlık hissi olması beklenen bir durumdur. Görmede ani azalma, ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrı, şimşek çakmaları, yoğun sinek uçuşmaları oluşursa lütfen doktorunuzu arayınız. Herhangi bir ulaşma sorunu olması durumunda her saatte Acil Servise başvurabilirsiniz.

Katarakt ameliyatından sonraki gün bulanık görebilirsiniz. Size önerildiği şekilde damlalarınızı düzenli kullanmanız durumunda görme netleşecektir. Görmenin netleşmesi1-2 haftayı bulabilir.Ameliyattan sonra gözlük numaraları çoğunlukla değişir. Eski gözlüklerinizi gözlerinizi darbeden koruma amaçlı geçici olarak takabilirsiniz. Yeni gözlük camlarınız ameliyattan yaklaşık 1ay sonra reçetelenecektir.  Ameliyattan sonraki ilk gün, 5. gün ve 1. ayda kontrolleriniz yapılarak, ilaçlarınız düzenlenecektir. Bazı özel durumda daha sık kontrol edilmeniz gerekebilir.

Göz damlaları sabah başlanıp yatıncaya kadar kullanılacaktır. Uyuduktan sonra damla damlatmak için kalkmaya gerek yoktur. Damla öncesi eller yıkanmalıdır. Şişenin ucu göze/kirpiklere değdirilmeden, diğer elin işaret parmağı ile alt kapak hiç baskı yapılmadan hafifçe çekilip gözün içine tek damla damlatılır. Damlanın dışarıya akan kısmı yanaktan silinmelidir.

Son Güncelleme : 10-01-2022