+90 (546) 896 34 50 info@drebrucetin.com
Muayenehanem
Sırakapılar/DENİZLİ

Yazılarım

VİTREKTOMİ AMELİYATINDAN SONRA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Ameliyat sonrası ilk 1-2 saat dinlenmeniz gerekmektedir. Özel durumlar dışında aynı gün evinize gitmenizde sakınca yoktur. Evinize gidip kendinizi yormadan evin içinde yürüyebilir, TV izleyebilir, kitap okuyabilirsiniz. Ağır eşya kaldırmayınız, öksürmek ve ıkınmak gibi basınç artışına sebep olacak hareketlerden kaçınınız. Gözünüzü kesinlikle ovuşturmayınız. Gözünüzü kurulamanız gerekirse her seferinde ayrı bir temiz kâğıt mendil ile göze değmeden/bastırmadan nazikçe kurulayıp mendili atınız. Ameliyat olan gözünüzün tarafına yatmayınız. İlk bir hafta yüzünüze su değdirmemenizi tercih etmekteyiz.

 

Gözünüz birkaç gün kapalı kalabilir. Bu konuda doktorunuz tarafından size bilgi verilecektir. Size önerilen damlaları mutlaka düzenli olarak kullanınız. Ameliyattan sonra ağrınız olursa aspirin dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Batma, sulanma, rahatsızlık hissi olması beklenen bir durumdur. Görmede ani azalma, ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrı, şimşek çakmaları, yoğun sinek uçuşmaları oluşursa lütfen doktorunuzu arayınız. Herhangi bir ulaşma sorunu olması durumunda her saatte Acil Servise başvurabilirsiniz.

 

Vitrektomi ameliyatından sonra bir sürebulanık görebilirsiniz. Özellikle gözün içine gaz verilen durumlarda bu süre 1-1.5 ayı bulabilmektedir. Size önerildiği şekilde damlalarınızı düzenli kullanmanız durumunda görme netleşecektir. Ameliyattan sonraki ilk gün, 5. gün ve 1. ayda kontrolleriniz yapılarak, ilaçlarınız düzenlenecektir. Bazı özel durumda daha sık kontrol edilmeniz gerekebilir. Özellikle gözün içine gaz ve silikon verilen durumlarda daha uzun ve sık izlem gerekmektedir. Silikonun uygulaması süresi bitince, silikonun geri alınması için bir ameliyat daha yapılmalıdır. Silikonun istenenden daha uzun süre göz içinde kalması tehlikeli durumlara yol açabilir. Gaz verilen hastaların, gaz göz içinde tamamen emilinceye kadar uçağa binmemeleri gerekmektedir. Gaz ve silikon verilen hastaların özel yatış pozisyonları olabilir. Ameliyatın başarısı için mutlaka bu yatış pozisyonlarına uyunuz.

 

Göz damlaları sabah başlanıp yatıncaya kadar kullanılacaktır. Uyuduktan sonra damla damlatmak için kalkmaya gerek yoktur. Damla öncesi eller yıkanmalıdır. Şişenin ucu göze/kirpiklere değdirilmeden, diğer elin işaret parmağı ile alt kapak hiç baskı yapılmadan hafifçe çekilip gözün içine tek damla damlatılır. Damlanın dışarıya akan kısmı yanaktan silinmelidir.

Son Güncelleme : 10-01-2022